RALPH McTELL – HILL OF BEANS

De Engelse folkzanger, gitarist en songschrijver Ralph McTell debuteerde in 1968 met zijn eerste album “Eight Frames A Second”, maar hij zal voor eeuwig en altijd verbonden blijven aan zijn wereldhit en million-seller “Streets Of London”, een song die hem in 1974 bovenaan alle hitlijsten in Europa plaatste en die nadien door meer dan tweehonderd andere artiesten werd gecoverd.

In december wordt Ralph McTell 75 jaar jong en zal hij meer dan 50 jaar onderweg zijn geweest voor optredens over de hele wereld met zijn verhalende folkliedjes die bovendien over vaak belangrijke onderwerpen handelden. In het prille begin trad hij op met enkel zijn akoestische gitaar in de begeleiding als ‘busker’ of straatmuzikant in Engeland, Frankrijk, België, Italië, Griekenland en Duitsland.

Na zijn huwelijk in 1966 met Nanna Stein ontplooide hij zijn muzikale carrière en in de volgende jaren werd hij de fiere vader van vier kinderen. Na het succes met “Streets Of London” kreeg Ralph McTell heel wat mogelijkheden om platen op te nemen en samen met grote folkartiesten op te treden. In de jaren ’80 legde hij zich toe op het componeren en zingen van kinderliedjes die o.a. in zijn eigen radio- en tv-shows werden opgevoerd.

Het in 1985 uitgebrachte album “At The End Of A Perfect Day”, waarop hij enkele klassiekers als “Penny Lane”, “Scarborough Fair” en “Morning Has Broken” coverde, was zijn laatste grote succesplaat. Daarna waren het vooral verzamelalbums met zijn bekendste nummers die nog over de toonbank gingen, alhoewel Ralph McTell altijd is blijven zingen en optreden. Pas in 2010 werd een compilatiebox “Affairs Of The Heart” met 4 cd’s uitgebracht en nam hij na tien jaar opnamestilte met “Somewhere Down The Road” een studioalbum op met allemaal nieuwe liedjes.

Hiermee herlanceerde hij zijn carrière en begon hij weer meer op te treden, met in 2016 een absoluut hoogtepunt dankzij een optreden op het beroemde ‘Glastonbury Festival’ waar een nieuwe generatie met zijn mooie folksongs kennismaakte. In september 2018 bracht hij twee liedjes in de populaire televisieshow ‘Later…with Jools Holland’ waaronder het op de video te beluisteren “West 4th Street And Jones”.

Dat op Bob Dylan’s werk geïnspireerde nummer is nu ook de afsluiter van zijn splinternieuwe album “Hill Of Beans” dat we hier voor u wat nader onder de loep zullen nemen. Die door Tony Visconti geproducete plaat werd met heel veel liefde voor muziek gemaakt en dat is dan ook goed te horen in enkele schitterende, in onmiskenbaar typische Ralph McTell-stijl gebrachte nummers. Daarbij rekenen wij o.a. opener “Oxbow Lakes”, “Close Shave” en het walsende “Clear Water” dat eerder al werd opgenomen door ‘Fairport Convention’ op hun album “Myths and Heroes”.

De verhalenverteller in Ralph McTell blijft ook in zijn zesde decennium als folkzanger op sublieme wijze actief in de liedjes “Brighton Belle”, “Gertrude And Alice”, “Shed Song” en de akoestische pianoballad en albumtiteltrack “Hill Of Beans”. Maar ook “When They Were Young” en het door gospelmuziek geïnspireerde “Sometimes I Wish I Could Pray” behoren tot het betere werk op deze plaat. Ralph McTell was, is en blijft een levende folklegende en dit tweede album in 20 jaar tijd zal daar alleen nog meer toe bijdragen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Leola Music / Proper Music Distribution

video